De Dag van de Witte Stok

 In Letselschade, Verkeersongeval

Vandaag, 15 oktober, is het weer zo ver: de Dag van de Witte Stok. Een belangrijk maatschappelijk initiatief waarbij blinden en slechtzienden aandacht vragen voor hun positie in het verkeer.

Voor blinden en slechtzienden is het verkeer een uitdagende situatie. Gebruik maken van het openbaar vervoer is niet altijd even makkelijk en autorijden of fietsen is meestal geen optie. Nu zij vaak zijn aangewezen op lopen, is het extra belangrijk om aandacht te vragen voor hun verkeersveiligheid. Vooral nu op dit gebied kennis lijkt te ontbreken.

Recentelijk heeft de ANWB een verkeersquiz met betrekking tot voorrangsregels geïntroduceerd. Deze quiz is door 155.000 Nederlanders is gemaakt. Van deze groep is maar liefst 61 % gezakt, wat gelijk staat aan zeven miljoen automobilisten. Hoewel niet alle voorrangssituaties even duidelijk zijn, zijn de voorrangsregels met betrekking tot blinden en slechtzienden niet bekend genoeg. Uit onderzoek van de Oogvereniging blijkt namelijk dat 40% van de Nederlandse fietsers het oversteekgebaar van blinden en slechtzienden met witte stok niet herkent.

Het antwoord is duidelijk: zodra een blinde of slechtziende zijn witte stok de lucht insteekt, willen zij oversteken. Zij hebben daarbij absolute voorrang, wat inhoudt dat verkeersdeelnemers altijd verplicht zijn te stoppen. Dit geldt ook als die persoon een geleidehond bij zich heeft.

De oogvereniging vraagt vooral voor meer begrip in het verkeer. Geef elkaar de ruimte en maak geen onverwachte geluiden, juist nu blinden en slechtzienden extra afhankelijk zijn van hun gehoor om een (verkeers)situatie goed in te schatten. Bij Justiz staan wij voor een veilig verkeer voor iedereen. Laten we daarom allemaal aandacht vragen voor deze bijzondere dag.

Recent Posts