Handletsel met zaagmachine is te voorkomen

 In Bedrijfsongeval

Handletsel door bedrijfsongeval?

Wereldwijd zijn er jaarlijks ongeveer 3.000 mensen die handletsel oplopen door het werken met een zaagtafel, handletsel met zaagmachine. Ook in Nederland vallen er jaarlijks slachtoffers. Bij Justiz Letselschade kennen wij het verhaal van meerdere cliënten met handletsel.

Werkgever is snel aansprakelijk

Werkgevers zijn als snel aansprakelijk als zich tijdens het werk een bedrijfsongeval voordoet met een gevaarlijke machine. De werkgever dient er volgens artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek alles wat redelijkerwijs mogelijk is aan te doen om een ongeval op het werk te voorkomen.

Cirkelzaag met beveiliging

Sinds enige tijd is er een zaagtafel te koop die binnen 5 milliseconden stopt met draaien als je vingers te dicht in de buurt van het zaagblad komen. Dit systeem werd bedacht door een meubelmaker is bekend onder het merk SawStop. Zodra het metaal van de zaag de huid raakt, blokkeert de zaag binnen 5 milliseconden. Daardoor kan ernstige letselschade worden voorkomen. Na een stop moet de zaag wel vervangen worden, maar de vervangingskosten bedragen slechts een paar tientjes. Dat is een schijntje vergeleken met de schade die handletsel met een cirkelzaag kan veroorzaken. Ook de aanschafprijs van een zaag met dit systeem, is voor een gemiddelde werkgever te overzien.

Conclusie

Anno 2019 mag dus mijns inziens wel van een werkgever worden verwacht dat hij zijn medewerkers voortaan met een beveiligde zaag met het SawStop systeem laat werken. Op deze manier wordt de kans op handletsel met een zaagmachine geminimaliseerd. Als de werkgever deze maatregel niet neemt en er toch een bedrijfsongeval met letselschade volgt, dan zal de conclusie vrijwel zeker zijn dat de werkgever deze schade moet vergoeden.

Justiz: de juiste hulp bij letselschade!

De juristen van Justiz Letselschade kijken niet alleen naar jouw financiële belangen, maar houden ook voldoende oog voor de onderlinge verhoudingen tussen jou als werknemer en uw werkgever. Omdat wij elke dag opkomen voor slachtoffers van bedrijfsongevallen, kennen wij het klappen van de zweep en weten wij veel over de handelswijze van werkgevers en verzekeraars. Door onze ervaring kunnen wij bovendien al snel een inschatting maken over de haalbaarheid van jouw claim. Het is fijn om direct te weten waar je aan toe bent en wat je mogelijkheden zijn.

Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om jouw probleem met ons te bespreken.

Recent Posts
Bouwplaats-2