Het zal je maar gebeuren! – Niet aangeboren hersenletsel

 In Niet aangeboren hersenletsel

Hersenschudding door voetbal tegen hoofd

Rianne Schorel was een veel belovende profvoetballer in één van de eerste damesteams in Nederland toen, van het ene op het andere moment, haar leven een andere wending kreeg. Tijdens een voetbalwedstrijd bij ADO Den Haag in 2008 zag zij een bal niet aankomen. Deze bal raakte haar hard op het hoofd en hierbij liep zij een hersenschudding en een whiplash op. Hierna kwam Rianne langere tijd thuis te zitten. Haar voetbalcarrière kwam ineens ten einde. Dit heeft haar leven ingrijpend veranderd.

Wat is niet aangeboren hersenletsel (NAH)?

Niet aangeboren hersenletsel (verder NAH) is een uitermate vervelend en invaliderend letsel. NAH wordt bovendien vaak onderschat en veel slachtoffers voelen zich onbegrepen en onzeker. Maar wat is NAH precies? Hoe ontstaat dit en wat zijn de gevolgen van NAH?

Kenmerken van NAH

Niet Aangeboren Hersenletsel is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen dat ontstaan is tijdens het leven (dus ná de geboorte). Deze beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een ongeval, herseninfarct, zuurstofgebrek of een ziekte. De beschadiging is in de meeste gevallen onomkeerbaar.

Er zijn verschillende benamingen en gradaties van hersenletsel die onder NAH vallen. Denk aan een hersenschudding (ook wel: commotio cerebri of tegenwoordig licht traumatisch hersenletsel genoemd), een post commotioneel syndroom (PCS) dat zich na een hersenschudding kan ontwikkelen of een hersenkneuzing (ook wel: contusio cerebri).

De kenmerken van NAH uiten zich in meerdere vormen. Er zijn zichtbare en onzichtbare kenmerken. Met name de onzichtbare kenmerken kunnen veel problemen geven voor de buitenwereld. Want het slachtoffer heeft hersenletsel, maar de buitenwereld ziet of merkt dat niet.

De zichtbare kenmerken of gevolgen van hersenletsel zijn onder andere (gedeeltelijke) verlamming of uitval van lichaamsdelen en epilepsie. Onzichtbare kenmerken of gevolgen van NAH zijn chronische vermoeidheid, somberheid, stemmingswisselingen, oriëntatieproblemen, vergeetachtigheid, overprikkeling, communicatieproblemen en decorumverlies.

Ontstaan van NAH

Bij Justiz staan wij regelmatig cliënten bij die NAH hebben opgelopen bij een verkeersincident. Meestal zijn het voetgangers of fietsers. Dit zijn immers zwakke verkeersdeelnemers wier hoofd niet is beschermd. Verder komt NAH ook voor bij bedrijfsongevallen en dus ook – net als bij Rianne – bij sportongevallen.

Een misopvatting is dat NAH alleen kan ontstaan na een forse geweldsinwerking. Dat is niet het geval, zoals ook uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt. Als je bedenkt dat een hersenschudding ook al NAH kan veroorzaken, ga je wellicht heel anders over dit thema nadenken.

Gevolgen van NAH

Bij vrijwel alles in het leven heb je je hersenen nodig. Vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je weer gaat slapen (en zelfs tijdens het slapen). In tegenstelling tot sommige lichamelijke letsels is NAH letterlijk continue aanwezig en altijd beperkend. Je kunt je hoofd immers niet ‘even ontlasten’. De gevolgen van NAH zijn dan ook heel verschillend en hebben vaak een enorme impact op het leven van het slachtoffer en diens familie. Er kunnen forse emotionele problemen ontstaan, beperkingen bij sociale activiteiten, financiële problemen door arbeidsongeschiktheid etc.

Hoe het met Rianne Schorel verder ging

Vanwege het door haar opgelopen hersenletsel, moest Rianne haar veelbelovende voetbalcarrière opgeven. Rianne kwam steeds verder in een negatieve spiraal terecht. Na veel vallen en opstaan en een lange zoektocht naar herstelkwam Rianne uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Hier volgde zij een intensief revalidatieprogramma met neurofeedback. Door een combinatie van therapie, sport en voedingsadvies ging Rianne steeds verder vooruit. Zij werd emotioneel weer stabieler en ontdekte dat haar hersenen nieuwe verbindingen konden aanleggen. Door deze revalidatiebehandeling kon zij gelukkig steeds verder herstellen.

Move the Brain

De behandeling die Rianne onderging, zorgde voor een totale omkeer in haar leven. Samen het haar tweelingzusje Nanja besloot Rianne om de therapie die zij in de Verenigde Staten had gevolgd ook naar Nederland te halen. Via Move the Brain hebben de tweelingzusjes inmiddels al heel wat slachtoffers met NAH een uniek revalidatieprogramma kunnen laten volgen. De behandeling begint steeds meer vruchten af te werpen en ook steeds meer bekendheid te krijgen in Nederland. Niet gezegd is dat iedereen volledig kan herstellen van opgelopen hersenletsel, maar in vrijwel alle gevallen kan met de juiste behandeling een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven worden bewerkstelligd.

Hoe kunnen wij helpen bij hersenletsel?

Omdat NAH zich op zoveel verschillende vlakken uit, zijn letselschade zaken van cliënten met NAH vaak best complex. Er is een zorgvraag omdat cliënten soms minder mobiel zijn, moeten worden opgenomen of moeten worden begeleid naar herstel en in werk. Ook gebeurt het vaak dat woningen moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie. Daarnaast speelt vrijwel altijd een financieel aspect een grote rol in een zaak. Mensen met NAH kunnen niet of minder werken (verlies van arbeidsvermogen), kunnen hun huishouden niet meer runnen (huishoudelijke hulp en mantelzorg) en worden geconfronteerd met hoge medische kosten.

De experts van Justiz kunnen helpen. Wij zijn ervaren in de behandeling van zware zaken met NAH. Wij kennen de kwaliteit van revalidatiecentra, zoals bijvoorbeeld Move the Brain, hebben connecties met goede NAH-coaches, ergotherapeuten, bouwkundigen, arbeidsdeskundigen en WMO-consulenten.

Neem vrijblijvend contact op met Justiz en laat je adviseren. Wij helpen je verder met jouw recht en jouw herstel!

Recent Posts