Letselschade van kinderen in het verkeer

Kinderen in het verkeer zorgen geregeld voor gevaarlijke situaties. Veel kinderen hebben moeite om in het verkeer in te schatten wat de andere weggebruikers gaan doen en ze zijn sneller afgeleid dan volwassen verkeersdeelnemers. Zeker nu het nieuwe schooljaar begonnen is, gaan kinderen weer massaal de weg op. Voor de overige weggebruikers betekent dit dat ze weer extra alert moeten zijn. Een ongeval zit soms letterlijk in een klein hoekje, maar het leed dat gepaard gaat met een ongeval, kan onbeschrijflijk groot zijn.

Meer ongevallen met kinderen in het verkeer na de zomervakantie

Vlak na de zomervakantie gebeuren er volgens Veilig Verkeer Nederland opvallend veel verkeersongelukken. De overheid probeert al jaren door preventiecampagnes en verkeersmaatregelen het aantal verkeersslachtoffers omlaag te krijgen. Denk maar aan de campagne die nu overal te zien is: ‘onze scholen zijn weer begonnen’. De campagne is erop gericht om weggebruikers extra te wijzen op de deelname van kinderen in het verkeer. Toch is het aantal verkeersslachtoffers sinds 2013 stabiel. Het lukt de overheid ondanks de campagnes niet om het aantal slachtoffers omlaag te brengen.

Bij Justiz hebben we helaas ook te maken met letselschadezaken die te maken hebben met kinderen die in het verkeer slachtoffer werden bij een ongeval. Omdat we ervan overtuigd zijn dat een veilige verkeersdeelname bij jezelf begint, hebben we een aantal tips verzameld. Op deze manier ga je niet alleen als volwassene veilig de weg op, maar bereid je de jeugd ook voor op een veilige verkeersdeelname.

Tips voor een veilige deelname van kinderen in het verkeer

Omdat een veilige deelname aan het verkeer in eerste instantie begint bij jezelf, hebben wij hieronder een aantal tips verzameld.

  1. Geef kinderen al op jonge leeftijd uitleg over hoe ze zich veilig kunnen gedragen in het verkeer. Leer ze de verkeersregels en leg uit wat de verschillende verkeersborden betekenen. Ook is het goed om stil te staan bij de betekenis van verkeerslichten, zebrapaden en haaientanden op de weg. Hoe meer kinderen weten, hoe beter ze in staat zijn om het verkeer in te schatten. Je kunt hierbij boeken gebruiken om de verkeerssituaties te illustreren. Een leuk en leerzaam boek over kinderen in het verkeer is ‘Fiep in het verkeer’ van Fiep Westendorp.
  2. Van vrachtwagens weten we dat ze een dode hoek hebben, maar wist je dat met name kleine kinderen voor de gewone automobilist soms ook heel lastig te zien zijn? Wees je daar bewust van en zorg dat kinderen beter opvallen in het verkeer. Laat ze bijvoorbeeld een reflecterend hesje dragen of zorg dat er reflecterende strips op de rugtas zitten. Natuurlijk is ook verlichting belangrijk. Zorg dat de verlichting zowel aan de voor- als aan de achterzijde werkt en leg kinderen uit waarom het belangrijk is om de verlichting aan te doen.
  3. Amerikaans onderzoek laat zien dat de kans op hoofdletsel met bijna 50% afneemt wanneer kinderen in het verkeer een helm dragen. Daarbij is het wel belangrijk dat de helm goed past. Besluit je een helm voor je kind aan te schaffen, zorg dan dat deze stevig op het hoofd zit en niet te veel beweegt.
  4. Realiseer je dat je als ouder een voorbeeldfunctie hebt. Kinderen kijken bij jou af hoe jij je gedraagt in het verkeer. Wees je daarom bewust van de signalen die je afgeeft. Leer jezelf aan om tijdig je arm uit te steken op de fiets, zodat kinderen zien dat dit belangrijk is. Maar stop ook echt altijd voor het rode licht en waar mogelijk zelfs voor oranje. Kinderen zijn een stuk minder snel en als een kind ziet dat papa of mama in het verkeer altijd door oranje rijdt, dan zal het zelf ook proberen nog door te rijden. En last but not least: laat zien dat je respect hebt voor de andere weggebruikers. Wees dus beleefd en probeer schelden te voorkomen.

Wat kun je doen als je kind letsel oploopt in het verkeer?

Een ongeluk kan altijd gebeuren, ook al geef je nog zoveel voorlichting en oefen je nog zo vaak met kinderen in het verkeer. In veruit de meeste gevallen kan de schade gelukkig worden verhaald, ook wanneer het kind zelf verantwoordelijk was voor het ongeval. De Nederlandse wet beschermt fietsers en voetgangers namelijk in het bijzonder. Het zijn de zogenoemde kwetsbare verkeersdeelnemers.
Een letselschade jurist weet precies wat er nodig is om de schade te verhalen op de andere partij. En bij letselschade heb jij als ouder natuurlijk wel iets anders aan je hoofd. Laat ons daarom de letselschade voor je afhandelen. Justiz Letselschade is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en onze letselschadespecialisten hebben allemaal veel ervaring met het afhandelen van letselschadeclaims. Omdat wij de kosten van onze dienstverlening verhalen op de aansprakelijke partij, is het voor jou in de meeste gevallen kosteloos.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of is een van je kinderen slachtoffer geworden van een verkeersongeval, neem dan contact met ons op. We helpen je altijd verder.

Recent Posts
Letselschade door ongevalInternationale Reanimatiedag