Alles over bijzondere soorten letselschade
Gebitsschade
Er zijn veel mensen die bij een ongeval letsel oplopen aan hun gebit. Dat kan gebeuren bij een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of door een valpartij door bijvoorbeeld een slecht wegdek. Ook bij een sportongeval kan er gebitsschade ontstaan. Gebitsletsel kan een grote impact op je leven hebben. Soms kun je bijvoorbeeld een tijdlang geen vast voedsel gebruiken en meestal zijn er meerdere behandeling bij de tandarts, orthodontist of zelfs de kaakschirurg nodig om het letsel te herstellen. Dat zijn nou niet bepaald de behandelingen waar je met plezier naar uitkijkt.
Als iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letsel dan kun je voor het aangedane leed waarschijnlijk een schadevergoeding krijgen. Bij Justiz Letselschade helpen wij je hier graag bij.
Behandeling gebitsletsel
Gebitsletsel kan meestal door jouw eigen tandarts worden behandeld. Maar als je bijvoorbeeld een gebroken kaak hebt opgelopen dan zal je bij de kaakschirurg terecht komen in het ziekenhuis. Eventueel komt er ook een orthodontist aan te pas. Bij zo’n behandeling wordt niet alleen het gebit hersteld, maar eventueel ook jouw beschadigde uiterlijk.
De behandeling van gebitsletsel is vaak een ingrijpende, kostbare en langdurige aangelegenheid. Meestal zullen er ook in de toekomst nog terugkerende kosten ontstaan, omdat bepaalde behandelingen in de toekomst herhaald moeten worden.
Gebitsletsel bij sporten
Bij sommige sporten wordt het aanbevolen en tegenwoordig zelfs verplicht om je gebit tegen letsel te beschermen door het dragen van een gebitsbeschermer. Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper die de kracht op de kaak over een groot gebeid verspreidt. Daardoor wordt de kans op aanzienlijk letsel verkleind. Vooral bij sporten als (ijs)hockey of boksen is een goede gebitsbescherming belangrijk. Maar ook bij andere contactsporten is een mond- of gebitsbeschermer aan te raden. Als er toch letsel ontstaat tijdens het sporten, kan jouw schade misschien worden verhaald op de veroorzaker of op de ongevallenverzekering die door de sportvereniging is afgesloten. Lees hier meer over in de rubriek sportongevallen.
Welke schade kun je bij gebitsletsel claimen?
Ziektekosten
Bij gebitsschade krijg je in elk geval te maken met kosten van jouw tandarts, kaakchirurg of orthodontist. De meeste mensen zijn hier niet of slechts gedeeltelijk voor verzekerd via hun zorgverzekering. De kosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed, kunnen als schade worden geclaimd.
Kosten van aangepaste voeding
Bij ernstige gebitsschade zal het (tijdelijk) nodig zijn om aangepast voedsel te gebruiken. Soms kun je na een ongeval bijvoorbeeld een tijd lang geen vast voedsel gebruiken en ben je aangewezen op vloeibaar voedsel. De extra kosten (ook in verband met de bereiding hiervan), komen voor vergoeding in aanmerking.
Toekomstschade
Bij veel soorten letsel aan het gebit treedt er ook schade op in de toekomst. Bijvoorbeeld omdat een kroon, brug, stifttand of implantaat na een aantal jaren vervangen moet worden. Het is belangrijk dat ook de in de toekomst terugkerende schade goed in kaart wordt gebracht. Daarvoor is de inschakeling van een tandheelkundig adviseur nodig. Als de toekomstschade niet goed in kaart kan worden gebracht is soms een voorbehoud nodig.
Smartengeld
Uiteraard kan bij gebitsschade ook een smartengeld vergoeding worden geclaimd. Dat is de vergoeding voor de geleden pijnen en ongemakken en de gederfde levensvreugde door het ontstane gebitsletsel. Hierbij wordt ook het eventuele cosmetisch aspect van het letsel meegewogen. Een beschadigd gebit kan namelijk ook ontsierend zijn voor iemands uiterlijk en iemand kan daar veel verdriet van hebben. En uiteraard wordt ook meegewogen dat er in de toekomst nog bepaalde terugkerende (soms pijnlijke) ingrepen moeten plaatsvinden. Kijkend naar uitspraken van rechters in Nederland kun je bij het verlies van bijvoorbeeld een voortand ongeveer € 1.000,00 aan smartengeld vorderen. In een andere zaak waarbij iemand vier voortanden verloor en meerdere pijnlijke ingrepen moest ondergaan, bepaalde de rechter dat een smartengeldvergoeding van € 12.500,00 moest worden toegewezen.
Hulp bij het claimen van gebitsletsel of tandletsel nodig?
De experts van Justiz Letselschade zorgen ervoor dat jij de vergoeding ontvangt, waar je recht op hebt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.
Jouw letselschade direct melden?
Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.
