Alles over bijzondere letselschade
Wat is niet aangeboren hersenletsel (NAH)?
Niet aangeboren hersenletsel (verder NAH) is uitermate vervelend en invaliderend letsel. NAH wordt bovendien vaak onderschat en slachtoffers voelen zich onbegrepen en onzeker.
Maar wat is NAH precies, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen van NAH?
Kenmerken van NAH
Niet Aangeboren Hersenletsel is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen dat ontstaan is tijdens het leven (dus ná de geboorte). Deze beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een ongeval, herseninfarct, zuurstofgebrek of een ziekte. De beschadiging is in de meeste gevallen onomkeerbaar.
De kenmerken van NAH uiten zich in meerdere vormen. In het algemeen onderscheiden we zichtbare en onzichtbare kenmerken. Met name de onzichtbare kenmerken kunnen vaak problemen geven voor de buitenwereld. Want het slachtoffer heeft hersenletsel, maar de buitenwereld ziet of merkt dat niet.
De zichtbare kenmerken of gevolgen van hersenletsel zijn onder andere (gedeeltelijke) verlamming of uitval van lichaamsdelen en epilepsie. Onzichtbare kenmerken of gevolgen van NAH zijn chronische vermoeidheid, somberheid, stemmingswisselingen, oriëntatieproblemen, vergeetachtigheid, overprikkeling, communicatieproblemen en decorumverlies.
Ontstaan van NAH
Wij staan veel cliënten bij die NAH hebben opgelopen bij een verkeersincident. Meestal zijn het voetgangers of fietsers. Dit zijn immers zwakke verkeersdeelnemers wier hoofd niet is beschermd.
Een misopvatting is dat NAH alleen kan ontstaan na een forse geweldsinwerking. Dat is niet het geval. Als je bedenkt dat een hersenschudding ook al NAH kan veroorzaken ga je wellicht heel anders over dit thema nadenken.
Gevolgen van NAH
Bij vrijwel alle levensverrichtingen heb je je hoofd nodig. Vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je weer gaat slapen. In tegenstelling tot sommige lichamelijke letsels is NAH letterlijk continue aanwezig en altijd beperkend. Je kunt je hoofd immers niet ‘even ontlasten’. De gevolgen van NAH zijn heel divers en hebben vaak een enorme impact op het leven van het slachtoffer en diens familie. Er kunnen forse emotionele problemen ontstaan, beperkingen bij sociale activiteiten, financiële problemen door arbeidsongeschiktheid etc.
Hoe kunnen wij helpen?
Omdat NAH zich op zoveel verschillende vlakken uit zijn zaken van cliënten met NAH vaak best complex. Er is een zorgvraag omdat cliënten soms minder mobiel zijn, moeten worden opgenomen of moeten worden begeleid naar herstel en in werk. Ook gebeurt het vaak dat woningen moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie. Daarnaast speelt vrijwel altijd een financieel aspect een grote rol in een zaak. Mensen met NAH kunnen niet of minder werken (verlies van arbeidsvermogen), kunnen hun huishouden niet meer runnen (huishoudelijke hulp en mantelzorg) en worden geconfronteerd met hoge medische kosten.
De juristen van Justiz kunnen helpen. Wij zijn ervaren in de behandeling van zware zaken met NAH. Wij kennen (de kwaliteit van) revalidatiecentra, hebben connecties met goede NAH-coaches, bouwkundigen, arbeidsdeskundigen en WMO-consulenten.
Neem vrijblijvend contact op met Justiz en laat je adviseren. Wij ontzorgen je graag.
Jouw letselschade direct melden?
Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.
