Alles over bijzondere soorten letselschade

Wat is shockschade?

Met shockschade (ook wel schrikschade genoemd) wordt de letselschade bedoeld die ontstaat doordat iemand een ongeval heeft waargenomen of direct werd geconfronteerd met de ernstige gevolgen hiervan. Het gaat daarbij om een psychisch leed dat rechtstreeks door confrontatie met het ongeval of de gevolgen hiervan is ontstaan. Het wordt daarom ook wel confrontatieschade genoemd.

In Nederland werd shockschade voor het eerst in 2002 toegewezen door de Hoge Raad. In het zogenoemde Kindertaxi-arrest bepaalde de hoogste rechter van Nederland dat de moeder van een vijfjarig meisje recht had op een schadevergoeding. De moeder was namelijk direct na een aanrijding, waarbij een taxibus haar dochter had overreden, met de gevolgen hiervan werd geconfronteerd. De moeder kreeg hierdoor te kampen met een ernstige posttraumatische stresstoornis (PTSS). De verzekeraar van de taxibus diende aan de moeder een smartengeldvergoeding van 30.000 gulden te betalen.

Andere voorbeelden van toekenning van shockschade zijn het overlijden van een zwangere vrouw in de armen van haar echtgenoot nadat zij wachtend voor een voetgangersoversteekplaats door een vrachtwagen die de bocht te krap nam was aangereden (Hof Den Haag 19-09-2006, VR 2007,83) en de twee broers die hun vader door een verkeersongeval zien overlijden (Rechtbank Middelburg 25-06-2003, VR 2004,23).

Jouw letselschade direct melden?

Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.

    Type letsel

    Vestiging

    Shockschade opgelopen?

    Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.