Home » Letselschade » Oorzaken letselschade » Gebrekkige opstal

Letsel door gebrekkige opstal?

Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.

Wetboek

Volgens artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek is een opstal gebrekkig als deze niet voldoet aan de eisen die daaraan in de gegeven omstandigheden gesteld mogen worden. Of een opstal gebrekkig is, hangt dus af van het doel waarvoor de opstal gebruikt wordt, door wie en hoe vaak de opstal gebruik wordt en onder welke omstandigheden de opstal wordt gebruikt. Dit is dus niet altijd even duidelijk. Er wordt dan ook regelmatig geprocedeerd over wanneer een opstal gebrekkig is of niet.

Wat is een gebrekkige opstal?

Een opstal is een bouwwerk of object dat door de mens op de grond is geplaatst (of gestald). Hieronder worden alle onderdelen van dat object waarvoor sloop- of breekwerk nodig zou zijn om dit onderdeel te verwijderen. Denk aan een (deel van een) woning, een schuur, maar denk ook aan deel van een weg of een brug.

Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeeld zijn een trapleuning met scherpe randen in een discotheek, waardoor iemand handletsel oploopt. Of een te laag muurtje in een café of een gevaarlijke, niet gemarkeerde afstap in een horecagelegenheid waardoor iemand ten val komt en letsel oploopt. Denk ook aan een slecht wegdek waardoor een slippartij ontstaat of een valpartij door een losliggende stoeptegel of putdeksel of een ‘sinkhole’.

Letsel door gebrekkige opstal?

Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.