Home » Letselschade » Oorzaken letselschade » Letsel door een dier

Letsel door een dier?

Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.

Letselschade door dieren

Veel mensen houden van dieren en de meeste dieren kunnen ook zeer aanhankelijk zijn, maar toch kunnen dieren ook heel onverwacht uit een hoek komen. Ook hier geldt: een ongeluk zit vaak in het spreekwoordelijke kleine hoekje. Denk bijvoorbeeld aan de hond die tijdens zijn spel iemand om ver loopt waardoor iemand zijn knie breekt. Of denk aan het paard dat onverwachts een hindernis weigert te nemen. Om nog maar niet te spreken over een beet door een hond, krab van een kat of een kopstoot van een paard. Letselschade door dieren kan soms ernstige gevolgen hebben.

Bezitters van dieren zijn risicoaansprakelijk

Meestal zullen de bezitters van dieren hun dier niet expres aanzetten om iemand letselschade toe te brengen. Een ongeval met een dier ontstaat vrijwel altijd door de ‘eigen energie’ van het dier. Een bezitter kan dat niet altijd voorzien of voorkomen. Daarom heeft de wetgever in Nederland geregeld dat een bezitter van een dier ‘risicoaansprakelijk’ is voor de schade die door hun dier wordt toegebracht. Dit is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit risico wordt gedekt onder de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (AVP). Als de bezitter van het dier een dergelijke verzekering heeft afgesloten, kan de letselschade op deze verzekeraar worden verhaald. In het andere geval moet de bezitter de letselschade uit eigen portemonnee vergoeden.

Lees hier meer over letselschade door een beet van een hond of door een val of trap van een paard.

Gratis rechtsbijstand is een uitkomst

Wij hebben in onze praktijk regelmatig gezien dat cliënten na een ongeval met een dier in eerste instantie proberen hun schade zelf met de aansprakelijke partij of zijn verzekeraar te regelen. Juist omdat een ongeval met een dier zoveel impact maakt op iemands leven, verloopt de schaderegeling vaak met veel emoties. Het is dan onze ervaring – en zeker ook die van onze cliënten – dat de gratis rechtshulp die wij aanbieden op dat moment echt uitkomst biedt.

Wanneer je ons inschakelt, zorgen wij voor jou dat er een zakelijke gesprek met de aansprakelijke partij tot stand komt. Wij adviseren je over jouw rechten en plichten. We verzamelen de nodige bewijsstukken en voeren de onderhandeling met de tegenpartij. We nemen je zo alles uit handen en zorgen ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt. Ondertussen kun jij je helemaal op jouw herstel richten!

Letsel door een dier?

Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.