[rev_slider alias=”fietsongeval”]

Fietsongeval gehad?

Wij helpen je graag gratis, want jouw letsel is onze zorg!

Heb je als fietser of voetganger letselschade opgelopen?

Als voetganger of fietser heb je vrijwel altijd recht op schadevergoeding als je door een motorvoertuig bent aangereden en letsel hebt opgelopen. Als zwakkere verkeersdeelnemer geniet je namelijk een speciale bescherming. Dit is geregeld in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Volgens vaste jurisprudentie moet de bestuurder van het motorvoertuig minstens 50% van jouw schade vergoeden, zelfs als het ongeval geheel of gedeeltelijk jouw eigen schuld is.

Een ongeval met de fiets of een ongeval als voetganger kan al snel ernstige letselschade veroorzaken. Als fietser of voetganger ben je immers niet opgewassen tegen een aanrijding met een auto.

De ernst van verkeersongevallen verschilt enorm en zo ook het letsel. Iedereen kent het beeld van de traumahelicopter die op de snelweg landt om een zwaargewond slachtoffer naar het ziekenhuis te vervoeren. Maar er is ook letsel van mildere aard. Misschien ben je na een botsing met de schrik vrij gekomen, maar voel je je wel een tijd lang minder veilig op de weg. Betrokken zijn bij een verkeersongeval heeft altijd impact.

Overmacht

Er is sprake van overmacht als de bestuurder van de auto kan bewijzen dat hem ten aanzien van de ontstane aanrijding met de voetganger of fietser geen enkel verwijt valt te maken. Een eventuele fout van de zwakkere verkeersdeelnemer moet zó onwaarschijnlijk zijn geweest dat de automobilist daarmee geen rekening hoefde te houden. In de praktijk is overmacht moeilijk te bewijzen, en zal de eigenaar en verzekeraar van het motorvoertuig meestal aansprakelijk zijn.

Discussie over aansprakelijkheid

Bij aanrijdingen met fietsers of voetgangers ontstaat er vaak de nodige discussie over de aansprakelijkheid en omvang van de schadevergoeding. Daarom is het belangrijk dat je je door een ervaren letselschade-expert met de nodige juridische kennis en ervaring laat bijstaan. De experts van Justiz helpen je hier natuurlijk graag bij.

Aanrijdingen tussen fietsers of voetgangers onderling

Als je als voetganger of fietser in botsing komt met een andere voetganger of fietser gelden wel de normale aansprakelijkheidsregels en is de bescherming van artikel 185 Wegenverkeerswet niet van toepassing. In dat geval moet dan ook gekeken worden naar de over een weer gemaakte verkeersfouten.

Fietsongeval gehad?

Wij helpen je graag gratis, want jouw letsel is onze zorg!

De Idealen van Martijn Stolk

Martijn Stolk, oprichter en directeur van Justiz Letselschade, is een doener; een aanpakker, maar ook een man van idealen die hoe dan ook kwaliteit boven kwantiteit verkiest. Na zijn studie [...]

Mandy 1 jaar bij Justiz

Deze maand vieren we dat onze letselschade expert Mandy Claus 1 jaar onderdeel is van het team van Justiz. “De tijd is voorbijgevlogen en wat heb ik het naar mijn zin!”, vertelt Mandy. “Tijd en [...]