Alles over schadevergoeding

Belasting over schadevergoeding

De schadevergoeding die waar je recht op hebt bij letselschade is altijd een nettobedrag. Dit betekent dat de vergoeding niet fiscaal belast wordt. Om te voorkomen dat je over toekomstige schade inkomstenbelasting moet betalen, moet bij de afwikkeling van jouw letselschade een belastinggarantie worden verstrekt door de aansprakelijke verzekeraar.

Belastinggarantie

Een belastinggarantie is een officiële verklaring waarin verzekeraar u garandeert dat u over de ontvangen schadevergoeding geen inkomstenbelasting in Box 1 hoeft te betalen. U moet zich dan wel houden aan bepaalde spelregels. Bijvoorbeeld dat u de ontvangen schadebedragen niet opgeeft als inkomsten en dat u meteen contact met de verzekeraar opneemt als de belastinginspecteur vragen stelt over de herkomst van het bedrag.

Belastingschade

De ontvangen schadevergoeding telt wel mee bij uw aangifte voor de vermogensbelasting in Box 3. De belasting die in Box 3 moet worden betaald wordt als belastingschade berekend en meegenomen in de berekening van de toekomstschade.

Jouw letselschade direct melden?

Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.

    Type letsel

    Vestiging

    Letselschade opgelopen?

    Gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg!