Alles over schadevergoeding

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering is een verzekering die recht op een eenmalige uitkering geeft als je blijvend invalide raakt of komt te overlijden door een ongeluk. Volgens de Consumentenbond is een ongevallenverzekering meestal geen noodzaak, maar kan dit wel nuttig zijn.

De gedachte achter deze verzekering is dat iemand bij blijvende invaliditeit of overlijdensschade de kosten kan opvangen voor bijvoorbeeld aanpassingen zijn leefsituatie of de kosten van de uitvaart.

Voorbeeld ongevallenverzekering

Stel dat iemand door een bedrijfsongeval drie van zijn vingers verliest, dan levert dat ongeveer 14% blijvende invaliditeit op. Dit geeft hem aanspraak op 14% van de verzekerde som. Meestal is de verzekerde som standaard 100.000,00 euro. In dit voorbeeld zou dit slachtoffer dan recht hebben op een eenmalige uitkering van 14.000,00 euro.

Verschillende soorten ongevallenverzekeringen

Er zijn verschillende soorten verzekeringen:

 • Persoonlijke ongevallenverzekering:

Dit is de meest voorkomende ongevallenverzekering. Veel mensen hebben tegenwoordig – overigens vaak ongemerkt – een persoonlijke ongevallenverzekering afgesloten in hun totale verzekeringspakket. Meestal kun je zelf het verzekerde bedrag bepalen.

 • Gezinsongevallenverzekering:

Alle leden van het gezin vallen onder de dekking. Je hebt keuze uit vaste pakketten of een beperkt aantal bedragen dat door verzekeraars wordt aangeboden.

 • Scholierenongevallenverzekering:

Deze verzekering is er speciaal voor kinderen die naar de basisschool of middelbare school gaan. Deze verzekering vergoedt alleen kleine bedragen. Ouders kunnen deze verzekering zelf afsluiten. De meeste scholen hebben tegenwoordig echter ook een collectieve verzekering voor hun leerlingen afgesloten.

 • Ongevallenverzekering voor inzittenden van een auto

Bij de meeste autoverzekeraars kun je tegenwoordig bij de autoverzekering ook een ongevallenverzekering of inzittendenverzekering afsluiten voor slechts een paar euro per maand extra. Hiermee verzeker je jezelf en je passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, bijvoorbeeld bij letselschade of blijvende invaliditeit.

 • Ongevallenverzekering binnen reisverzekering

Bij een reisverzekering wordt bijna altijd een dekking voor ongevallen afgesloten. Deze verzekering doet een eenmalige uitkering als er letselschade ontstaat tijdens een vakantiereis.

 •  Ongevallenverzekering bij bedrijfsongevallen

Veel werkgevers sluiten tegenwoordig voor hun personeel een (collectieve) verzekering af. Deze verzekeringen geven recht op een eenmalige uitkering bij letselschade of overlijden als gevolg van een bedrijfsongeval.

 •  Ongevallenverzekering via sportorganisaties

Moderne sportbonden zoals de KNVB, KNSB, KNLTB en de KNHS zorgen ervoor dat hun leden automatisch zijn verzekerd voor ongevallen. Dergelijke verzekeringen geven bij een sportongeval recht op een eenmalige uitkering.

Jouw letselschade direct melden?

Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.

  Type letsel

  Vestiging

  Letselschade opgelopen?

  Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.