Alles over gratis rechtsbijstand

Pensioenschade

Pensioenschade ontstaat doordat je als gevolg van een ongeval minder pensioen kunt opbouwen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Soms kom je na een ongeval tijdelijk in een ZW-uitkering, WW-uitkering of WIA-uitkering terecht. Als gevolg daarvan bouw je minder of geen pensioen op. Ook kan het gebeuren dat je na ongeval een andere baan moet aanvaarden, waarmee je minder kunt verdienen en dus ook minder pensioen kunt opbouwen. Bovendien is in dat geval vaak sprake van een pensioenbreuk. In al deze gevallen zul je vanaf jouw pensioenleeftijd een lager inkomen krijgen. Daardoor lijdt je na jouw pensionering schade. We noemen dit pensioenschade.

Hoe wordt pensioenschade berekend?

Om jouw pensioenschade te berekenen is informatie nodig over het pensioen dat je had kunnen opbouwen als er geen ongeval was geweest. Deze informatie is terug te vinden in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) dat je periodiek van het pensioenfonds ontvangt. Hierbij moet ook duidelijk zijn hoe jouw salarisontwikkeling er in de toekomst zou hebben uitgezien als je geen letsel had opgelopen. Eventueel moet dat door een arbeidsdeskundige worden vastgesteld. Met behulp van deze informatie kan berekend worden hoeveel pensioen je gedurende de rest van jouw carrière zou hebben opgebouwd als je niet arbeidsongeschikt zou zijn geraakt door een ongeval.

Hiernaast moet worden berekend hoeveel je kunt verdienen en hoeveel pensioen je nog kunt opbouwen in de situatie met jouw letsel. Ook daarvoor is informatie over jouw toekomstige carrière en van het (nieuwe) pensioenfonds nodig.

Zodra de gegevens over jouw pensioenopbouw in de situatie zonder en met ongeval vaststaan, kan de pensioenschade worden berekend. Dit is geen eenvoudige berekening. Daarom wordt meestal in overleg met de aansprakelijke partij een onafhankelijk rekenkundige ingeschakeld.

Checklist pensioenschade

Een checklist pensioenschade die duidelijk maakt of er sprake is van pensioenschade kun je vinden op de website van het NRL (Nederlands Rekencentrum Letselschade).

Hulp bij pensioenschade?

Aangezien het vaststellen van pensioenschade geen eenvoudige kwestie is, raden wij je zeker aan om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag en onze hulp is gratis!

Jouw letselschade direct melden?

Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.

    Type letsel

    Vestiging

    Letselschade opgelopen?

    Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.