Alles over schadevergoeding

Verlies van vermogen tot zelfwerkzaamheid

Wanneer je letselschade hebt opgelopen en daardoor bepaalde werkzaamheden aan jouw woning, tuin of eigen vervoermiddelen e.d. niet meer kunt verrichten, is er sprake van verlies van vermogen tot zelfwerkzaamheid (of verlies van doe-het-zelf-vermogen). Wanneer een ander aansprakelijk is voor jouw letselschade kun je de schade die hierdoor ontstaat vergoed krijgen.

Richtlijn

In de letselschaderegeling wordt de omvang van de schade wegens verlies van zelfwerkzaamheid meestal vastgesteld aan de hand van de Richtlijn Zelfwerkzaamheid van De Letselschade Raad. Volgens deze richtlijn is de definitie van huishoudelijke hulp:

Het vermogen tot ‘zelfwerkzaamheid’ wordt in de privésfeer benut voor het verrichten van werkzaamheden in, aan of rond de woning die ook tegen betaling door anderen (vakmensen) kunnen worden verricht.

 Onder zelfwerkzaamheid zijn de volgende reguliere onderhoudswerkzaamheden begrepen:

 1. reparatiewerkzaamheden in en aan de woning;
 2. schilderwerkzaamheden in en aan de woning, evenals het aanbrengen van behangpapier of wandbekleding;
 1. tuinonderhoud, inclusief onderhoud van paden, terrassen, schuren en schuttingen.

Berekenen schade wegens verlies zelfwerkzaamheid

Als er sprake is van een verminderd vermogen van zelfwerkzaamheid als gevolg van een ongeval, dient de aansprakelijke partij de hierdoor ontstane schade aan jou te vergoeden. De letselschade-experts van Justiz helpen jou graag bij het vaststellen en verhalen van deze schade.

Jouw letselschade direct melden?

Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.

  Type letsel

  Vestiging

  Letselschade opgelopen?

  Wij bieden je gratis hulp, want jouw letsel is onze zorg.