Alles over letselschade
Veelgestelde vragen
Hieronder staat een overzicht aan van de meest gestelde vragen betreffende letselschade. Heb je een vraag die hier niet bij staat, neem dan vooral contact met ons op. Wij beantwoorden graag al jouw letselschade vragen!
Vraag 1. Wat is letselschade?
Vraag 2. Welke schade wordt vergoed?
Vraag 3. Kom ik in aanmerking voor schadevergoeding?
Vraag 4. Kan ik een letselschadespecialist betalen?
Vraag 5. Hoe claim je letselschade?
Vraag 6. Wat krijg ik bij een gratis eerste adviesgesprek?
Vraag 7. Hoe ziet het traject van een letselschadedossier eruit?
Vraag 8. Hoe lang duurt de afwikkeling van een letselschadedossier?
Vraag 9. Kan mijn zaak verjaren?
Vraag 10 Wat is smartengeld?
Vraag 1. Wat is letselschade?
Letselschade is schade die je door lichamelijke verwondingen of psychische problemen hebt opgelopen. Denk aan een verkeers- of bedrijfsongeval of een aanrijding. De persoon of organisatie die jouw schade (letsel) heeft veroorzaakt, kan je vragen om een passende vergoeding.
Vraag 2. Welke schade wordt vergoed?
Je hebt recht op schadevergoeding na een ongeval. Schadeposten die kunnen worden verhaald op de tegenpartij zijn onder andere:
- Inkomensschade
- Reiskosten
- Medische kosten
- Hulp voor in huis
- Kinderopvang
- Studieachterstand
- Smartengeld
Vraag 3. Kom ik in aanmerking voor schadevergoeding?
Of je recht hebt op schadevergoeding of niet, hangt af van het ongeval dat je hebt gehad én wie dit ongeval heeft veroorzaakt. Daarnaast zijn de datum van het ongeval in combinatie met de datum waarop je bewust werd van de schade die je hebt opgelopen van belang voor de mogelijkheid op schadevergoeding. Dit heeft te maken met eventuele verjaring.
Vraag 4. Kan ik een letselschadespecialist betalen?
Justiz Letselschade verhaalt alle kosten van de dienstverlening op de voor het letsel aansprakelijke partij. Mochten er bij uitzondering toch kosten bij jou in rekening worden gebracht, zal dit altijd vooraf worden besproken. Geen verrassingen dus.
Vraag 5. Hoe claim je letselschade?
De eerste stappen voor het claimen van een letselschade. Je stelt ons op de hoogte van jouw schade. Wij stellen de tegenpartij middels een brief aansprakelijk voor de schade die jij ondervindt. Met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het letselschadetraject officieel begonnen. Is de aansprakelijke partij verzekerd, dan wordt onze brief aan de verzekeraar verzonden. Zodra de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend, kunnen wij, aan de hand van onze tussentijdse schadebegroting, beginnen met het claimen van de geleden schade. De verzekeraar zal deze claim vervolgens beoordelen.
Vraag 6. Wat krijg ik bij een gratis eerste adviesgesprek?
In een eerste adviesgesprek horen wij graag van jou wat er precies is gebeurd. Ook bedenken we meteen of je recht hebt op een vergoeding van jouw schade. Soms is er meer informatie nodig om dit te kunnen beoordelen. In dat geval vragen we eerst meer informatie op voordat er een conclusie wordt gevormd. Hierna maken we een inschatting van jouw mogelijkheden voor een succesvolle schadevordering. Tijdens deze kennismaking geven wij ook een beeld van de kosten van onze juridische hulp.
Vraag 7. Hoe ziet het traject van een letselschadedossier eruit?
Het traject kan worden onderverdeeld in drie onderdelen, namelijk in het toedrachtsonderzoek, het medisch traject en het traject van de schadevaststelling.
Tijdens het eerste deel wordt de toedracht aan de hand van feiten onderzocht en wordt er gekeken wie er aansprakelijk is.
Vervolgens start het medische traject met het opvragen van medische informatie, mits de aansprakelijkheid in de vorige stap is erkend. Onze medisch adviseurs bepalen dan welk letsel het ongeval heeft veroorzaakt. We vragen (uiteraard met jouw toestemming) de medische informatie op bij de betreffende behandelaren, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en behandelend medisch specialisten.
Onze medisch adviseur maakt op basis van deze informatie een medisch advies, waarin hij de medische causaliteit beschrijft en een inschatting geeft (van het herstel) van het letsel.
Tijdens het gehele traject wordt er steeds beoordeeld of er al schade is ontstaan. Als dat zo is, zullen we steeds tussentijds alvast voorschotten gaan aanvragen bij de (verzekeraar van de) tegenpartij.
Uiteindelijk wordt er een definitief schadeoverzicht gemaakt om de zaak mee te kunnen afwikkelen.
Vraag 8. Hoe lang duurt de afwikkeling van een letselschadedossier gemiddeld?
Dit valt eigenlijk nooit goed, van te voren, aan te geven. Sommige dossiers duren een aantal maanden, andere jaren, soms wel tot 15 jaar aan toe. Het hangt af van de ernst van het letsel en de gevolgen van het letsel op jouw leven.
Vaak adviseren we onze cliënten om niet eerder af te wikkelen dan nadat er een medische eindsituatie is ingetreden.
Vraag 9. Kan mijn zaak verjaren?
In het algemeen kan je tot vijf jaar na het ontstaan van het letsel om een schadevergoeding vragen. In sommige gevallen is de verjaringstermijn echter korter. Een WAM-verzekeraar kan je maar tot drie jaar na het ongeval aanspreken. Het is dus handig om tijdig te starten met het traject, om verjaring van jouw schadeclaim te voorkomen.
Vraag 10. Wat is smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding waar je recht op hebt voor de immateriële schade die je hebt opgelopen na een ongeval. Het is dus een vorm van schadevergoeding. Immateriële schade is niet direct zichtbare schade of schade die niet concreet in geld waardeerbaar is. Hier door is het lastig om een bedrag aan smartengeld vast te stellen.
Smartengeld kan enkel worden toegekend aan de benadeelde zelf. Heeft er een secundair persoon schade, zoals bij shockschade of affectieschade? Dan geldt er een aparte regeling als het gaat om schadevergoedingen.
Vraag 11. Mijn vraag staat niet in deze lijst, kan ik contact met jullie opnemen?
Ja natuurlijk, graag zelfs! Je mag ons altijd bellen of mailen. Of verstuur het contactformulier vanaf onze contactpagina.
Jouw letselschade direct melden?
Binnen 1 werkdag, maar meestal al binnen enkele werkuren, spreek jij een advocaat of jurist uit jouw regio.
